A közös költség csökkentésének a lehetőségei a társasház gazdaságosabb üzemeltetése érdekében

 

Az energiaárak és a szolgáltatások árainak növekedése miatt egyre inkább égető problémává válik, hogy a társasház közös költségeit minél jobban leszorítsuk. Rengeteg lehetőség van a közös képviselő, illetve az intéző bizottsági elnök kezében a költségek csökkentésére, melyeket cégünk az újonnan szerződött társasházak esetében minden esetben elvégez. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát a teljesség igénye nélkül:

1. A fűtési rendszer korszerűsítése (akár pályázat keretein belül)

2. Az elektromos hálózat korszerűsítése (akár pályázat keretein belül)

3. Távfűtéses társasházak esetében levállás a távfűtő műről és egyedi fűtési rendszer kialakítása, mely hosszabb távon megéri (akár pályázat keretein belül). A leválással a fűtési költségek 50-65%-kal csökkennek. A teljes fűtéskorszerűsítéssel egyedi szabályozhatóság, mérés lakásonként, a tulajdonosok egyénenként is megtakaríthatnak, mindenki a saját pénztárcájának igénye szerint.

4. A jelenlegi számlavezető pénzintézet felülvizsgálata, esetlegesen bank váltás az alaconyabb banki költségek érdekében.

A költségek csökkentéséhez a tulajdonosoknak is hozzá kell járulniuk azzal, hogy a társasházi közös költséget 

- nem postai csekken fizeti be melynek költsége 200-300 Ft/db

- nem készpénzben fizeti be a bank pénztárába 150-250 Ft/db

hanem, saját bankszámlájáról utalja, melynek nincs költsége a Társasház felé.

5. A társasház biztosításának optimalizálása a biztosítási díj minimalizálása,a szolgáltatások és kártérítések maximalizálása érdekében. Új árajánlatok bekérése a biztosító társaságoktól.

A biztosító társaságok közül a társasház műszaki állapotának a legmegfelelőbb kiválasztása.

Jó biztosítás esetén nem költséget jelent a biztosítás, hanem a bekeletkezett károk megtérítésével jelentős anyagi terhektől mentesíti a társasházat. Ideális esetben a kártérítés összege többszöröse a biztosítási összegnek.

6. A társasházzal szerződésben lévő szolgáltatók (takarító, karbantartó (kazán, lift), gondnok) szerződéseinek a felülvizsgálíta, aktualizálása az elvárt feladatokhoz. Új árajánlatok bekérése más szolgáltatóktól, ezáltal a megversenyeztetésük révén a legideálisabb szolgáltató kiválasztása. A szolgáltatók évenkénti felülvizsgálata.

7. A kötelező felújítási megtakarítás helyett a társasház 30 % Állami támogatású Lakáskassza megtakarítást köt. Törvény illetve Fővárosi rendelet írja elő a kötelező felújítási alap képzését, mely meglétének köszönhetően a társasház felújítási pályázatokon indulhat, illetve a felújításokhoz, ha azok olyan mértékűek államilag 70%-os kamattámogatott hitelt vehetnek fel. A feltétel teljesüléséhez a megtakarítást felújítási számlán vagy lakástakarék pénztári számlán kell elkülöníteni. A felújítási számla piaci kamatozású a tényleges infláció alatti éves hozammal. A Lakástakarék Pénztári megtakarítás az adott évben megtakarított összeghez annak 30%-át hozzáteszi Állami támogatáskén és még kamatot is fizet, így a tényleges infláció feletti hozamot lehet vele elérni a Társasház pénze nem veszti el az értékét.

8. Közüzemi szolgáltatóknak kifizetett díjak csökkentése.

9. Szemétdíj csökkentése a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével, az elszállított szemét mennyiségét 30-40%-kal is lehet csökkenteni mely jelentős költségcsökkentést eredményezhet, kevesebb szeméttároló edény ürítésével.

10. Víz-csatornadíj csökkentése mellékmérők beszerelésével, a tapasztalat szerint a társasház összes vízfogyasztása mintegy felére csökkent ennek eredménye képen.

11. Az áramdíj csökkentése éjszakai áramra való áttéréssel a folyamatos fogyasztóknál, ill. mozgásérzékelőre áttérés a közös világítás kapcsán. Világításkorszerűsítés, energiatakarékos izzók, mozgásérzékelők, automatikák szintén jelentős energia megtakarítást eredményeznek. Olyan társasházaknál, ahol folyamatos üzemű berendezések vannak, mint például a szellőző, ventillátor ott az éjszakai áram használatával akár 30%-s megtakarítást lehet elérni.

12. A napenergia hasznosítása érdekében napkollektor felszerelése a társasház energia felhasználásának a csökkentése érdekében. Hazánkban a benapozott óráknak köszönhetően lehetőség van arra, hogy az év 9 hónapjában napenergia hasznosításából nyerjük a viz melegítésére az energiát. Minél nagyobb egy társasház annál gyorsabban megtérül a beruházás a folyamatos hőenergia kivételnek köszönhetően. A mai és a jövőben várható energiaárakkal kalkulálva kb. 4-5 év alatt megtérül a beruházás.

13. A külső nyílászárók cseréje a fűtési és hűtési energia csökkentéséért. Jelentősen csökkenthetik a lakás hőenergia igényét minél kisebb a nyílászáró hőátadási tényezője annál nagyobb mértékben. 15-20% megtakarítás érhető el ezzel a korszerűsítéssel.

14. A társasház külső hőszigetelésével jelentős energia megtakarítást érhetünk el azáltal, hogy a fal télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel így akár 15-25% energia megtakarítást érhetünk el, akár pályázati forrásból is.

15. A pályázatok segítségével a fenti beruházások csak a bekerülési költségük 1/3-ába kerülnek a társasháznak és a fennmaradó önerőt 5 éves nem jelzálog alapú kamatmentes hitelből lehet finanszírozni.

Így megvalósulhat egy jelentős beruházás mely nem csak a komfortérzetüket növeli, hanem a beruházás hírére is már elkezd növekedni a tulajdonuk értéke, könnyebben eladható lesz, vagy magasabb áron lehet kiadni. A hitel lejártával pedig, még az eddigi megtakarításokon felül is csökken a havi kiadásuk.